Panoramas

By , 6 April 2010 20:24

Tools die ik gebruik om panorama’s te maken:

  • Hugin – Een open source programma wat je kunt beschouwen als een gereedschapskist voor panorama’s. Het bestuurt diverse deelprogramma’s aan waarmee je alles kunt doen om een panorama te maken.
    Nadeel van Hugin is dat het geen eenvoudig programma is om te leren. Ben je je eenmaal bewust van de te nemen stappen, dan is de workflow logisch. Misschien dat de ontwikkeling van het programma te veel bepaald wordt door wat voor de geavanceerde gebruiker gewenst/mogelijk is (o.a. grote behoefte aan flexibiliteit), met als gevolg dat je als “normale gebruiker” te veel moet begrijpen.
    De officiële site met de documentatie van hoe je Hugin zou moeten gebruiken is zeer nuttig als je het programma al kent en gebruikt. Men beschrijft de schermen van het programma en de shortcuts. Een goede Nederlandse “walktrough” mis ik nog, daarom heb een inleiding gemaakt voor het gebruik van Hugin:

  • The Gimp – Grafisch programma om foto’s te corrigeren. Dit programma wordt gezien als een gratis alternatief voor Photoshop. Met The Gimp doe ik vaak het volgende:
    • Onvolkomenheden van het eindresultaat van Hugin corrigeren. Een van de meest geweldige tools van The Gimp is “Resynthesize”, een prima alternatief voor “content Aware” van Photoshop (zie hier voor een vergelijk) .
  • Statief met panoramakop – Dit gebruik ik bij voorkeur. De panoramakop is zelfgemaakt, onhandig groot, zwaar, maar zeer functioneel. (Zonder statief kun je redelijke panorama’s maken. Vaak duurt het samenstellen van het panorama aanzienlijk langer doordat je tijdens het fotograferen van het centrale punt bent afgeweken.)

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy